IAN MCDIARMID

zpracovala Empress

(většina obrázků je ze stránek ianmcdiarmid.com)

Ian McDiarmid – portrét

Ian McDiarmid přišel na svět 11. 8. 1944 ve Skotském přímořském městečku Carnoustie.

Když mu bylo pět let, jeho otec ho vzal do divadla na představení skotského komika Tommyho Morgana. Představení ho tehdy nesmírně nadchlo a jak říká, byl „vyděšený a fascinovaný“. Dalo by se říct, že tehdy také prvně přičichl k divadlu.
Rodiče mladého Iana toužili, aby se jejich syn v budoucnu živil respektovanou profesí, proto Ian nastoupil na univerzitu St. Andrews ve skotském Glasgow, kde začal studovat společenské vědy. Po třetím roce studií si ovšem uvědomil, že kariéra budoucího klinického psychologa rozhodně nebude tím, čemu by chtěl svůj život zasvětit. Navzdory otci, který nechtěl o nějakém herectví ani slyšet – „Tyhle blbosti můžeš dělat ve svém volném čase.“ – nakonec přece jen zanechal studií na univerzitě a nastoupil na Královskou Skotskou akademii dramatických umění, kde byl spolužákem a velkým kamarádem Denise Lawsona, známého ze Star Wars v roli pilota Wedge. V roce 1968 zde za vynikající výsledky získal prestižní zlatou medaili. Dnes Ian nemožnost volby povolání ostře odsuzuje.


Po skončení studií začal Ian pracovat v různých repertoárních divadlech v Anglii a ve Skotsku. Jeho velké pokroky ho přivedly až do světoznámé the Royal Shakespeare Company, kde se tehdy soustředilo mnoho dnes velmi úspěšných britských divadelních a filmových herců. Zde setrval několik let a za zmínku určitě stojí Macbeth (1976), kde vystoupil po boku takových hvězd, jakými jsou Ian McKellen nebo Judi Dench. Později začal hrát také v londýnském divadelním okrsku West End.

Koncem 70. let se Ian dostal konečně k filmu. Mezi jeho první role před kamerou patří mimo jiné duševně narušený Mickey Hamilton jako padoušský protějšek Bodieho a Doyla v Profesionálech (1979), hodný kněz Jacobus ve fantasy filmu Dragonslayer (1981) nebo maličká role soudního patologa v trilleru Gorky Park (1983).


Gorky Park

V roce 1983 přišel první větší zlom v Ianově filmové kariéře – byl vybrán pro roli císaře Palpatina ve třetím pokračování Star Wars, the Return of the Jedi. Ian často vtipkuje, že za obsazení do role tohoto čirého filmového padoucha částečně vděčí svému velkému, špičatému nosu, který George Lucase prý „tak moc zaujal“. Touto rolí se také navždy zapsal do povědomí filmových diváků.


maskéři tvoří Palpatina...

V roce 1990 se společně se svým dlouholetým kolegou a přítelem Jonathanem Kentem stal uměleckým režisérem divadla Almeida, které bylo do té doby na úpadku. Během následujících dvanácti let dokázali toto malé divadlo na severu Londýna vyzdvihnout natolik, že se stalo vysoce respektovaným, a o práci v něm se ucházely i světoznámé holywoodské hvězdy Ralph Fiennes, Juliette Binoche nebo Kevin Spacey. Zde také Ian velmi často hrál, několik her produkoval a režíroval. V roce 2002 oba Almeidu opustili. Ian sám považuje působení v Almeidě za velkou část svého života, a je na „své“ divadlo velice pyšný.

V roce 1999 si Ian zopakoval svou nejslavnější roli, když ho tehdy nad sklenicí minerálky George Lucas požádal o ztělesnění senátora Palpatina v chystaném prequelu Star Wars filmů, Star Wars: Episode 1 - The Phantom Menace.
Ian, který je na svou postavu skvělého manipulátora patřičně pyšný, si poté tuto roli zopakoval ještě dvakrát v pokračováních Star Wars: Episode 2 - The Attack of the Clones (2002) a Star Wars: Episode 3 - Revenge of the Sith (2005).

Tento klasický shakespearovský herec s nezaměnitelným hlasem, který dnes žije v Londýně, představuje školu vysokého herectví a nejen na prknech to dává najevo. Za své divadelní performace už také obdržel řadu cen a bývají také věrným tématem rozhovorů s ním. Ačkoli my známe Iana spíš z filmů a několika televizních seriálů, jeho hlavní životní prioritou bylo a zůstává divadlo. Podle vlastních slov považuje hraní před kamerou za příjemné zpestření. Ianovými slovy - „Hrát před davem cizích lidí je ta nejlepší věc, o které můžu přemýšlet.“

Ian McDiarmid – filmografie

Our Hidden Lives, 2005, TV film… B. Charles
Elizabeth I, 2005, TV film… William Cecil, Lord Burghley
Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005)… Nejvyšší kancléř Palpatine
Star Wars: The Musical Journey (2005), DVD bonus k OST ROTS
MI5 (2005), TV seriál, epizoda The Sleeper… Fred Roberts
Charles II: The Power and the Passion (2003), TV minisérie… Sir Edward Hyde
Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002)… Nejvyšší kancléř Palpatine
Crime and Punishment (2002), TV film… Porfirij
Sleepy Hollow (1999)… Dr. Thomas Lancaster
Star Wars: Episode I – The Phantome Menace (1999)… Senátor Palpatine
All the King’s Men (1999), TV film… Rev. Pierrepoint Edwards
Great Expectations (1999), TV film… Jaggers
Rebecca (1997), TV film… Coroner
An Unsuitable Job for a Woman (1998), TV minisérie, epizoda The Sacrifice
Touching Evil (1997), TV minisérie, epizoda Through the Clouds… profesor Ronald Hinks
Hillsborough (1996), TV film… Dr. Popper
Karaoke (1996), TV minisérie… Oliver Morse
Cold Lazarus (1996), TV minisérie… Oliver Morse
Restoration (1995)… Ambrose
Annie: A Royal Adventure! (1995), TV film… Dr. Eli Eon
Heart of Darkness (1994), TV film… Doctor
Selected Exists (1993), TV film
The Young Indiana Jones Chronicles (1993), TV seriál, epizoda Demons of Deception… profesor Levi
Inspector Morse (1991), TV seriál, epizoda Masonic Mysteries… Hugo de Vries
Chernobyl: The Final Warning (1991), TV film… Dr. Vatisenko
Modern World: Ten Great Writers (1988), TV dokument, část F. M. Dostojevský
Dirty Rotten Scoundrels (1988)… Arthur
Gorky Park (1983)… profesor Andreev
Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (1983)… císař Palpatine
Dragonslayer (1981)… bratr Jacobus
Pity in History (1981), TV film… ?
Sir Henry at Rawlison End (1980)… Reg Smeeton
The Awakening (1980)… Dr. Richter
Richard’s Things (1980)… Burglar
The Professionals (1979), TV seriál, epizoda The Madness of Mickey Hamilton… Mickey Hamilton
Macbeth (1978), divadelní hra upravená a natočená pro TV… Ross a The Porter
The Likely Lads (1976)… Vicar


záběr z "Ospalé díry"

Kromě SW u nás v televizi bylo (případně i bude) z uvedené filmografie možné vidět následující: Ospalá díra (Sleepy Hollow), Mladý Indiana Jones - epizoda Démoni mámení (The Young Indiana Jones Chronicles - epizode Demons of Deception), TV seriál Inspektor Morse - epizoda Masonic Mysteries - nevím ale český název epizody, Profesionálové - epizoda Šílenství Mickeyho Hamiltona (Madness of Mickey Hamilton), Park Gorkého (Gorky Park), Všichni královi vojáci (All the King's Men), Čas smyslnosti (Restoration) a Karel II - vášeň a moc (Charles II: The Power and the Passion), naneštěstí vše povětšinou v českém dabingu.
Dále ve videopůjčovnách na videokazetách a DVD jsou kromě výše uvedeného (především filmů, ty by měli mít všude a často i v původním znění) k sehnání: Špinaví prohnilí lumpové aka Špinaví prohnilí (Dirty Rotten Scoundrels), Drakobijce (Dragonslayer), Srdce temnoty aka Šepot v temnotě (Heart of Darkness) a Probuzení aka Probuzení mumie (The Awakening).
Jinak na internetu se dá v originále (ovšem bez titulků) běžně sehnat Dirty Rotten Scoundrels, Annie: A Royal Adventure!, Charles II: The Power and The Passion, Macbeth, Dragonslayer, Sleepy Hollow, Restoration, Gorky Park, Rebecca, Great Expectations a All the King's Men.